Apple heeft vandaag de ECG (elektrocardiograaf) en hartritmestoornis detectie beschikbaar gemaakt in Europa (en dus ook in Nederland). Er is een goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenbureau (CE Keurmerk) voor Apple en dat wil zeggen dat Nederland en België nu met de functie die hartfilmpjes maakt aan de slag kunnen. De ECG is onderdeel van watchOS 5.2 dat vandaag is uitgekomen.

Om de elektrocardiograaf te gebruiken moet de iPhone waarmee de Apple Watch verbonden ook de laatste iOS update krijgen. Deze moet dus iOS 12.2 of hoger zijn. Na het installeren van de update kun je aan de slag met het maken van je eerste hartfilmpje.

Apple Watch series 4

Om gebruik te kunnen maken van de ECG heb je een Apple Watch 4 of hoger nodig. Helaas werkt dit niet op de oudere modellen! De hartritmestoornis detectie werkt op alle Watch modellen die Apple Watch 5.2 kunnen draaien.

Om te beginnen ga je eerst naar de Gezondheid app op je iPhone. Daar zal een melding in beeld komen (na de update) voor het activeren van de nieuwe functies. De eerst keer aanmelden is een proces waar je even doorheen moet lopen. Naam, geboortedatum en nog een hoop andere instructies dienen te worden gelezen en ingevuld. Het is belangrijk om dit goed te doen.

De ECG functie van de Apple Watch Series 4 is gemaakt om een onregelmatig hartritme te detecteren. Dit doet het door de elektrische signalen te meten die je hart laten kloppen. De Apple Watch checkt vervolgens deze signalen om te zien wat je hartslag is en of er sprake is van atriumfibrilleren, dat is een vorm van een onregelmatig hartritme. Een regelmatige hartslag is belangrijk, want een onregelmatig hartritme kan ertoe leiden dat bloed in het hart gaat stollen. Zonder behandeling kan dit een beroerte, hartfalen of andere complicatie tot gevolg hebben.

De Apple Watch detecteert alleen atriumfibrilleren en geen andere aandoeningen. Je kunt er geen hartaanval mee detecteren en ook geen bloedstolsels of een beroerte. Ben je niet lekker? neem je vanzelfsprekend als eerste contact op met je huisarts.

Het maken van een ECG kan door simpelweg de ECG-app op de Apple Watch Series 4 te openen. Deze is te herkennen aan het witte icoon met het rode piekje. De Watch zal je vragen om je arm op je schoot of tafel te leggen en te ontspannen. Je dient je vinger daarna op de kroon te leggen, want daar zit net als in de onderkant van de Apple Watch Series 4 een elektrode. Door deze twee elektrodes wordt een gesloten stroomkring gevormd. Het meten kan daardoor beginnen.

Er zijn drie mogelijke uitslagen die je na het meten kunt krijgen:

  • Sinusritme: dit wil zeggen dat het hart in een gelijkmatig patroon klopt. Prima.
  • Atriumfibrilleren: dit wil zeggen dat het hart onregelmatig klopt. Dit is de meest voorkomende vorm van een ernstige hartritmestoornis. Ongeveer 2% van de personen onder de 65 jaar krijgen deze diagnose. Bij 9% van de personen boven de 65 jaar wordt deze diagnose gesteld. Krijg je dit resultaat? Dan kan een bezoekje aan de huisarts geen kwaad.
  • Onbeslist: het hartfilmpje kan niet worden geclassificeerd. Dat kan om meerdere redenen het geval zijn. Bijvoorbeeld wanneer de Apple Watch te los zit, je arm niet stil genoeg werd gehouden of je te zweterig bent.

Heb je dus een Apple Watch 4 series? Update deze dan en activeer de extra functies.
Meer informatie kun je vinden op de Apple website hier en hier.

Inruilen

Heb je nog een ouder model en wil je deze het liefst inruilen bij Apple voor een nieuwere? Dan kun je gebruik maken van het Apple Giveback Trade in programma. Voor meer informatie en om te kijken wat je nog terug krijgt voor je oudere apparaten van Apple, klik hier.

Bron en extra informatie dankzij OMT.

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is: