Internet is een van de fundamenten van het bestaan in onze huidige wereld geworden. Vrijwel iedereen, uitzonderingen daargelaten, komt tegenwoordig in aanraking met internet en een groot deel van de wereld surft dagelijks zelfs meerdere uren. 

We stellen als wereld ook steeds hogere eisen aan het internet. Nog niet zo lang geleden moest je nog per minuut betalen en werkte de telefoon niet meer tijdens het surfen over het wereldwijde web. Nu heeft vrijwel iedereen een internetabonnement. 

We willen allemaal ook dat het internet goed werkt en stabiel is. Onder meer voor recreatief surfen, het spelen van spelletjes en verscheidene andere leuke activiteiten. En voor veel bedrijven is snel internet zelfs een noodzaak. Om die reden wordt er op steeds meer plaatsen in Nederland glasvezel aangelegd. 

Hiermee wordt snel en betrouwbaar internet gegarandeerd. De term glasvezel komt regelmatig voorbij en je weet misschien wel een beetje wat het is. In dit artikel gaan we nog iets meer de diepte in.

Glasvezel: wat is het en hoe werkt het?

Glasvezel zorgt voor snel en stabiel internet: dat is inmiddels wel duidelijk. Maar als mensen je vragen wat glasvezel precies is, dan is het lastig om dit uit te leggen. Daarom geven we graag een heldere definitie. Glasvezel is een zeer dunne vezel (0,125 millimeter) die uit drie materialen bestaat. Het bestaat uit een zeer dunne kern glas en een iets dikkere mantel met glas. Om het glas heen zit een kunststoffen omhulsel voor de bescherming.

Digitale informatie wordt via de kabel met laserlicht verzonden. Glasvezel is zo snel, omdat  het door de opbouw met weinig obstakels te maken krijgt. 

De twee verschillende soorten glasvezel

Veel mensen weten niet dat er twee verschillende varianten van glasvezel bestaan. Dit worden ook wel modussen genoemd. Je hebt allereerst de single-mode glasvezel. Met deze glasvezelvariant kun je over lange afstanden data overdragen.

Dan heb je ook nog multi-mode glasvezel. Dit is voor korte afstanden (maximaal 1100 meter) bedoeld. De ontvangstapparatuur voor multi-mode is doorgaans goedkoper en daarom wordt deze glasvezelvariant soms ook ingezet. 

Andere bijzondere voordelen

Je weet nu wat glasvezel is, hoe het werkt en welke twee soorten er zijn. Ook ben je je bewust van het bekendste voordeel van glasvezel: namelijk een snelle verbinding. Glasvezel brengt echter nog veel meer voordelen met zich mee. 

Een afgezwakt signaal komt bij glasvezel bijvoorbeeld zelden voor. Ideaal voor bedrijven die voornamelijk online werken en waarbij tijd letterlijk geld is. Videobellen en het delen van grote bestanden gaat ook een stuk soepeler met een goede glasvezelverbinding. Haperingen komen ook zelden voor en werken in de cloud gaat ook soepeltjes. 

Daarnaast draagt glasvezel ook bij aan de algehele privacy. Het dataverkeer is namelijk lastig te onderscheppen.

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is:

No fields found, please go to settings & save/reset fields