Er is een nieuwe trend ontstaan in de wereld van computer virussen, malware en spyware. Ransomware, de benaming van software die je computer als het ware gijzelt, gaat het internet over, onder andere met de naam CTB Locker. Door middel van een melding midden op het computerscherm word er verzocht te betalen, anders worden je persoonlijke bestanden verwijderd.

Wat is dit dan precies?
Meestal krijg je dit soort ransomware via e-mails (met een bijlage), chat of bestandsoverdracht van andere computers. Als men de bijlage opent gaat de ransomware aan de slag en begint de software met het versleutelen van al je belangrijke bestanden zoals foto’s, documenten en muziek.

Zodra de bestanden ‘aangepast’ zijn (en dus versleuteld), komt er een waarschuwing in beeld met hierop een teller die een tijd aangeeft hoelang je nog hebt om te betalen, voordat al de bestanden worden gewist.

CTB Locker

De ‘hackers’ ofwel criminelen dwingen je nu eigenlijk om te betalen, via bitcoins meestal. Er zijn al veel bedrijven en particulieren slachtoffer geworden van dit soort criminaliteit. De schade loopt in de miljoenen en de daders zijn nauwelijks te pakken.

Hoe kun je dit voorkomen?
Natuurlijk is het, net als met alle virussen het geval, het beste om nooit e-mails te openen van afzenders die onbekend zijn of waar je bij twijfelt. Open ook absoluut nooit zomaar bijlages die in e-mails zitten.

Zorg er verder voor dat je een goed Antivirus programma hebt geinstalleerd (Ziggo klanten krijgen dit bij hun abonnementen in de vorm van F-Secure) zoals Norton van Symantec, F-Secure, AVG of NOD32. En zorg ervoor dat deze altijd up to date is. Controleer verder ook altijd dat Windows alle updates heeft geinstalleerd en gebruik het liefst een web browser zoals Google Chrome, Firefox of Safari ipv Internet Explorer.

Kijk verder of het mogelijk is om uw meest belangrijke bestanden op te slaan in de vorm van een backup naar een netwerk schijf of ander extern apparaat dat u altijd los kunt koppelen van uw Windows pc.

Wat te doen als de ransomware al binnen is?
Als je de Ransomware, zoals bijv CTB Locker al binnen hebt en dus aktief is op de computer, dan kan er bijna niets meer aan gedaan kan worden. Helaas is de manier hoe deze programma’s worden gemaakt nauwelijks of niet meer op te lossen, zodra een systeem geinfecteerd is, zonder alles kwijt te raken.

Een ding is zeker: Betaal de criminelen nooit! Als je wel betaalt geef je ze precies wat ze willen hebben en wordt het probleem alleen nog maar groter en groter, daarnaast weet je ook nooit zeker of je dan de oplossing aangeboden krijgt. In plaats daarvan kun je beter je PC uitzetten en een IT bedrijf er nog naar laten kijken (voor zover dit nog mogelijk is), voordat alles verwijderd is.

Conclusie van het verhaal… wees altijd voorzichtig met wat je opent in e-mails van onbekenden, open nooit zomaar een bijlage en onthoud dat een bank of andere instantie nooit naar uw prive gegevens zal vragen via e-mail. Bij twijfel, even bellen met de instantie.

Het bovenstaande is voornamelijk van toepassing bij Windows computers, Mac OSX, iOS en Linux worden tot nu toe nog niet aangevallen via deze methode.

Blijf op de hoogte Informeer mij als het product weer leverbaar is:

No fields found, please go to settings & save/reset fields